LAATSTE NIEUWS

zondag 2 augustus - Vlindertuinconcert Eddie Mulder

Gitarist Eddie Mulder is onder meer bekend van Flamborough Head en Leap Day. Ook wordt hij geroemd om zijn sfeervolle solo-albums. Zondagmiddag 2 augustus ..........
LEES VERDER>>

3 november - Melvin van Eldik - Indische Lente / Havana Blues

Zondagmiddag 3 november, solovoorstelling van muzikant/dichter Melvin van Eldik met verhalen, liedjes en gedichten.

Het programma begint met een geschiedenis over zijn spirituele reizen door exotische landen, waarbij hij op zoek is naar het Gouden Ei van de tukkel, zijn zelfbedachte imaginaire vogel. Het Ei zou antwoord kunnen geven op alle levensvragen. Het proces dat hij doormaakt om het doel te bereiken is minstens even belangrijk als het bereiken van het doel zelf. Wellicht zijn de vragen blijven stellen, telkens weer belangrijker dan het antwoord vinden.

'HAVANA BLUES' is een reisverhaal over een roadtrip op Cuba met een drietal excentrieke dames: salsa dansen, oude Amerikaanse auto's, mohitococktails en.....de blues. De ik-figuur verdrinkt regelmatig in een magisch realistisch schilderij, 'speelt' een hoofdrol in een 'film noir' vol melancholie, ontgoocheling, vervreemding, dubbelzinnigheid, schuld en paranoia.

Ten slotte vertelt Melvin over zijn muzikale roots, die via de oude akoestische gitaar van zijn vader in Surabaya (Indonesië) liggen. Al spelend op deze gitaar op de veranda van zijn ouderlijk huis, veroverde Melvins vader als jongeman het hart van zijn moeder, die vaak langs kwam wandelen: "I can't give you anything but love...baby, een bekende hit van jazz zangeres Ella Fitzgerald. De gitaar werd meegenomen naar Nederland. Op zijn 10e jaar leerde Melvin zijn eerste akkoorden op dit bejaarde instrument. Het resulteerde in zijn allereerste optreden: met zijn vader op het podium van muziekcentrum Zalen Schaaf te Leeuwarden.

Ook legt hij uit, aan de hand van een paar voorbeelden met een kleine demonstratie, wat indo-rock inhoudt. Verder vertelt hij over de belangstelling van personen met een Indische achtergrond voor country & western, waarbij zanger Jim Reeves niet wordt vergeten.

Zondag 3 november
Aanvang: 15.00 uur, inloop: 14.30 uur.
Entree: € 10.

Korte info over Melvin: Zanger/gitarist/dichter Melvin van Eldik (ook lid van French Connection) won de 1e prijs bij een vertaalwedstrijd uitgeschreven door de Leeuwarder Courant i.s.m. Stichting Literaire Activiteiten Leeuwarden, waarbij het lied 'A working class hero' van John Lennon vertaald moest worden. Zijn Liwwadder vertaling 'Un held uut de Meenthe' kreeg de meeste punten. Ook won Melvin de 1e prijs van de Poetry Slam Zeist, stond hij in de finale van NK Poetry Slam te Utrecht (2009) en ontving vorig jaar de Leeuwarder Pommeranten Prijs 2018. Twee van zijn stadsgedichten staan in de openbare ruimte in een kunstwerk: op het Wilhelminaplein en in de wijk Westeinde te Leeuwarden.
(Middelste foto gemaakt door Edwin Brandsma)